Lobkowiczké zámecké vinařství v Roudnici nad Labem se může pochlubit více než 400 letou historií výroby vína. Pod správou Lobkowiczkého rodu se víno v původně románských sklepích roudnického zámku vyrábí bez přerušení již od roku 1603.
Tradice pěstování révy a výroby vína v Roudnici nad Labem má však mnohem starší kořeny, což dokládají historické záznamy o vinicích Sovice či Hájka, na kterých vinařství dosud hospodaří.
Fratava je nová modrá odrůda révy oficiálně uznaná v roce 2008. Jedná se o klon Frankovky a Svatovavřineckého. Z celkových asi 7 ha, které jsou v České republice osázeny touto odrůdou, jsou 4 ha na lobkowiczkých vinicích. Fratava nabízí širokou škálu chutí od čerstvého ovoce a švestek až po kořenité tóny a tóny hořké čokolády.
Lobkowiczké zámecké vinařství ve výrobě do dnešních dnů zachovává tradiční postupy, vysoký podíl ruční práce i úctu k charakteru vín z nejsevernější vinařské podoblasti v Čechách.
Při výrobě Fratavy a dalších červených vín je použita metoda neřízeného kvašení, kdy po sklizni rozemleté hrozny kvasí v otevřených kádích a jsou pravidelně ručně míchány. Víno následně zraje výhradně v dubových sudech. Tento tradiční postup spolu s klimatickými podmínkami vinice a odrůdovými znaky révy má vliv na osobitý charakter červených vín z Roudnice.