Slideshow Video

VYBERTE SI ...

  • Relax und Sport
    • Burgen und Burgruinen
    • Schlösser
    • Kirchen (Sakraldenkmäler)
    • Museen und Galerien
    • Volksarchitektur
    • industrielle Bauten
    • Aussichtstürme
    • Naturlehrpfade
    • Zoo
  • Erkennen
    • Kurbäder und Wellness
    • Theater und Kinos
    • Aquaparks und Freibäder
    • Attraktionen für Kinder und die ganze Familie
    • Sportanlagen
    • Klettergarten und Kletterwände
    • Golf
    • Skigebiete
  • Dienstleistungen
    • Unterkunftsmöglichkeiten
    • Verpflegung
    • Kleinbrauereien
    • Weinanbau
    • Ausleihstätten
    • Personenverkehr

Dolní Poohří

Krušné hory

České Švýcarsko

České středohoří

:

Zobrazit Vyčistit filtr

Rozhledna Ledvice

Hodnocení
Kategorie
Rozhledny
Oblast
Krušné hory
Dostupnost
Pěšky
Autem
Vlakem
Určeno pro
Výletník, běžný turista
Zdatný turista/Sportovec
Senior
Školní kolektiv
Praktické informace
- Nejbližší zastávky veřejné dopravy: zastávka Úpravna uhlí (autobus)

- Parkování – bezplatné parkoviště u Infocentra

- Infocentrum Elektrárny Ledvice se nenachází v Bílině, ale téměř v Ledvicích! Pro vyhledávání v navigaci, prosím, zadejte výrazy Dobíjecí stanice ČEZ, Chudeřice, Bílina.
GPS
50°34'39.255"N, 13°46'55.979E
Telefon
+420 411 10 2313
Adresa
Bílina, č.p. 141 418 48 BÍLINA

Autor:

Brana do Čech

Nejvyšší oficiální rozhledna v České republice byla zpřístupněna veřejnosti v pátek 20. dubna v Elektrárně Ledvice. Stalo se tak za účasti Ladislava Štěpánka, ředitele divize klasická energetika Skupiny ČEZ; Jiřího Šinágla, ředitele Elektrárny Ledvice; hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka; ledvické starostky Zdeňky Fritscherové a Jana Eichlera, předsedy KČT Oblast Ústecký kraj. Prosklená vyhlídka s přístupným ochozem se nachází na pravé věži kotelny Nového zdroje. Obě betonové věže, známá také jako ledvická dvojčata, mají podpůrnou funkci pro 140 metrů vysokou kotelnu. Jsou stejně vysoké, a to 144 metry.  

 

 Nejdříve infocentrum a potom věž

 

„Bylo by škoda, aby se návštěvníci ledvického Informačního centra Skupiny ČEZ, které je věnované výhradně celé a jako jediné v republice klasické energetice, nemohli alespoň projít nejmodernější uhelnou elektrárnou a podívat se na ni z ptačí perspektivy. Pořád ale jsme výrobní zařízení, v němž je nutné dodržovat nejrůznější bezpečnostní opatření. Proto je k výtahu vytyčena speciální trasa vedoucí mimo výrobní a ostatní provozní technologie. Výtahem se dostanou do 28. patra, aby se ocitli na ochozu věže, budou muset ještě zdolat 46 schodů. Vše samozřejmě s průvodcem,“ říká Jiří Šinágl, ředitel Elektrárny Ledvice.

 

Jak dodává, rozhlédnout se z elektrárenské výšky po kraji se sice bude moci prakticky každý, ale jistá omezení tu budou. „Právě proto, že jsme výrobním provozem, nebude moci přijít každý, jak se říká na pouhé zazvonění u dveří. Kromě předem a přesně vytyčené trasy se tak na rozhlednu budou moci dostat jen ti, kteří nejprve absolvují krátké proškolení a budou se řídit pokyny pověřené osoby elektrárny. Přístup na věž bude pochopitelně umožněn jen s průvodcem a maximálně deseti lidem ve skupině.  Děti musí být starší šesti let a do 15 let mohou nahoru jen v doprovodu rodičů či jiné odpovědné dospělé osoby, například pedagoga,“ poznamenal Jiří Šinágl.

 

Pohled shora odhalí i pěkná místa

 

Ústecký kraj má tak další turistické lákadlo, na které nyní zve milovníky krás regionu i hejtman Oldřich Bubeníček: „Skupina ČEZ je jedním z největších zaměstnavatelů v kraji a proto si vážíme jakékoliv spolupráce s ní. Jsme rádi, že se teď můžeme v rámci této spolupráce pyšnit nejvyšší rozhlednou v republice. Elektrárna je jakýmsi pomyslným středobodem mezi městy Bílinou, Teplicemi a Duchcovem, tedy místy s bohatou historií, které mají svým návštěvníků co nabídnout. Hlavně ale díky pohledu shora všichni poznají, že v Ústeckém kraji to žije, že je zde plno pěkných míst k vidění i navštívení, i když zrovna stojí na střeše nejmodernější uhelné elektrárny.“

 

Splněný slib po dostavbě dvojčat

 

Ve střední Evropě vysoce moderní klasická elektrárna o výkonu 660 MW vyrostla v areálu původní uhelné Elektrárny Ledvice v rámci druhé vlny ekologizace uhelných zdrojů Skupiny ČEZ. „V Ústeckém kraji má Skupina ČEZ největší portfolio uhelných elektráren. Dvě z nich prošly komplexní obnovou, neboť se s nimi počítá i do budoucna, a jedna zcela nová se postavila. Logicky se tak přímo nabízelo, vybudovat v regionu Informační centrum klasické energetiky, které dosud v České republice chybělo. A kde jinde, než v lokalitě s vysoce účinným ekologickým blokem s nadkritickými parametry, který v rámci středoevropského regionu patří mezi vysoce moderní. Obě podpůrné věže kotelny mají sice jiné důležitější funkce, ale nápad projektantů s prosklenou rozhlednou na jedné z nich se nám všem jako budoucí doplněk spojený s prohlídkou infocentra líbil. Jsem rád, že nyní můžeme splnit slib daný hned po dostavbě ledvických dvojčat, že jakmile to půjde, tak rozhlednu zpřístupníme pro širokou veřejnost,“ uzavírá Ladislav Štěpánek, ředitel divize klasická energetika Skupiny ČEZ.

 

Vítejte v infocentru klasické energetiky

 

Výtahem se na rozhlednu dostanou ovšem ti, kteří nejdříve zavítají právě na exkurzi do Informačního centra Elektrárny Ledvice. V něm se může každý seznámit s historií, současností i budoucností klasické energetiky od Velikého třesku přes vznik uhlí až po rozsvícení žárovky v bytě. Styl expozice je interaktivní, nabízí zážitkovou formu prezentací a využívá vyspělé audiovizuální technologie; například 3D zobrazení, virtuální realitu, on-line měření fotosyntézy živého stromu, detailní popisy technologie a podobně. Největším lákadlem pro ty nejmenší, je 3D film se „živými“ dinosaury a pro úplně ty nejmenší sklepení s „Hrátky s permoníky“.

 

Informační centrum je nově otevřené od úterý do soboty od 8 do 16 hodin (s výjimkou státních svátků). V případě větších skupin si lze jeho návštěvu předem objednat po telefonu (+420 411 102 313) či prostřednictvím e-mailu: infocentrum.ele@cez.cz. Maximální kapacita IC pro jednu skupinu je 50 osob (kapacita kinosálu).

 

Zatím je na rozhlednu po předchozí návštěvě infocentra umožněn výstup od úterý do soboty, vždy v 8, 10, 12 a 14 hodin. Je přitom počítáno s tím, že skupiny návštěvníků budou i více než desetičlenné, takže se nahoru podívají postupně, proto rozmezí dvou hodin.  Tento „zkušební provoz“ bude probíhat do konce letošního srpna. Následné vyhodnocení pak ukáže, zda stávající stav zůstane zachován nebo nějak pozměněn. Vše bude záležet na zájmu veřejnosti o výstup na nejvyšší rozhlednu v České republice.

Chmelnice

Děčínský Sněžník

kolo

Chmelařské muzeum

les

Zima

Zámek Ploskovice

Litoměřice